2008. június 25., szerda

1. 6. 6. Centrális aszimmetriák ismétlődő együttműködései
A galaxisok középponti részén működő bontócentrumból a bontott alrendszer spektrum egyirányú parciális téráramlásokként távozik, ezért a galaxisok környezete a külső szemlélő számára határozott irányminőséget jelenít meg. A galaxisok környezete megközelítően, cirkuláció és rotáció vektorokkal jellemezhető. A galaxisok együttműködésénél e cirkulációk és rotációk határozzák meg az együttműködés tartalmát, ezek azonban időben változó külső mozgástartalommal is rendelkeznek, így a galaxisok együttműködése időben változó jellegű. Profán hasonlattal élve az együttműködések eseményhalmazának időszeletei mozgófilm képkockáiként szemlélhető. A galaxisok közötti együttműködések is határozott, de összetett irányminőségeket jelenítenek meg, ezek az irányminőségek is dinamikusan változnak, és ők határozzák meg a további ismétlődő együttműködések tartalmát. Érzékelhető, hogy a galaxis együttműködések ismétlődő együttműködései, egyre dinamikusabb, változékonyabb eseményhalmazokat jelenítenek meg. Ezek a változékony eseményhalmazok hierarchikus sorozatba, és egyfajta fraktál alakzatba rendezhetők. A mozgófilm hasonlatával élve, az ismétlődő galaxis együttműködések eseményhalmaza hasonlítható egy olyan speciális mozgófilmhez, amelynek képkockái is valamennyien mozgófilmek, és minden képkocka szintén mozgófilm új minőségeként jelenik meg. Ez a mozgófilm egy speciális fraktál film, amelyet jelenleg csak a természet képes megjeleníteni.
A centrális aszimmetriák színes eseményhalmazából a dolgozat csak az egy középpontú jelenségek együttműködését vizsgálta, és a továbbiakban is csak e jelenségek ismétlődő együttműködéseinek néhány elemét villantja fel. E jelenségek összetett sokdimenziós jellegűek, az ember rendszerszintje felettiek, ezért új minőségük számunkra nem érzékelhető. Más aspektusból közelítve a jelenséget, a mi bolygószintű létünk, időléptékünk nem teszi lehetővé magasabb rendszerminőségek észlelését, így ha felnézünk az égre, akkor a különféle rendszerek struktúráját egyetlen eseménytérben, egyetlen összetett struktúraként pillantjuk meg. E kérdések különféle aspektusaival foglalkozik a dolgozat hatodik része. Szemléletalakító jelleggel tekintsünk meg néhány pillanatképet a galaxis együttműködések ismétlődő együttműködéseinek eseményhalmazából. A következő metszeten négy galaxis, dinamikusan változó együttműködésének egy időszelete látható. A galaxis együttműködések sugaras mintázata egymással együttműködve különös términtázatokat eredményez, de a sugaras jelleg továbbra is megmarad. A sugaras mintázatok különös térnyelő (zöld szín), és térforrás (piros szín) alakzatokat jelenítenek meg. A térforrás alakzatok sajátos nyitott rendszerstruktúrákként, a térnyelő alakzatok pedig nyitott, egymást sajátosan átszövő állapotkörnyezetekként azonosíthatók, ezek együtt jelenítik meg az együttműködések új minőségét.

Rendkívül összetett, dinamikusan változó minőségekről lehet szó. E különös jelenségekről a kinagyított részletek segítségével talán valamivel differenciáltabb elképzelés alakítható ki. A következő metszeten érzékelhető a nyílt és dinamikusan változó állapotkörnyezetben kialakuló parciális áramlások különös pillangókra hasonlító mintázata.




A metszetek tovább nagyított, kisebb léptékkörnyezetben előállított változatainál a galaxis-közi nyílt, dinamikusan változó rendszer struktúrák közötti téráramlások is megpillanthatók.

Nincsenek megjegyzések: